Urcăm munții ca să vedem lumea.
Cât mai sus.
Și pentru că ne place atât de mult printre nori, noi oamenii am ajuns să considerăm muntele ca pe o a doua casă și i-am făcut pereți și acoperiș pentru a ne proteja la nevoie de vremea rea sau pur și simplu pentru a avea unde petrece o noapte la altitudini unde cerul este mai limpede decât în oricare alt loc.
Le-am denumit refugii și le-am construit, pe unele dintre ele, cât mai aproape de vârfuri și de stele.
Luate după altitudinea la care se află, acestea sunt primele cinci refugii aflate la înălțime din România:
1. Refugiul Viștea Mare. Munții Făgăraș - 2310 m
Aflat la altitudinea de 2310 m este refugiul situat la cea mai mare altitudine din țară deschis accesului iubitorilor de munte.
Refugiul se află situat foarte aproape de Portița Viștei sub vârfurile Viștea Mare și Moldoveanu, chiar lângă poteca de creastă.
Construit din cărămidă și renovat în 2008, refugiul este dotat cu două rânduri de priciuri care pot adăposti 12 persoane în condiții de bivuac, număr insuficient mai ales în w-end-urile de vară, așa că dacă îți propui să înnoptezi aici, ar fi bine să ai și varianta de rezervă – cortul.
De la refugiu poți ajunge foarte repede pe vârful Moldoveanu 2544 m – cel mai înalt vârf din România – mergând 30 de minute pe traseul de creastă (bandă roșie) până pe vârful Viștea și apoi alte 15 minute pe muchia dintre cele două vârfuri (punct roșu).
În zonă există și o sursă de apă potabilă – un izvor situat la aproximativ 10 minute de mers în aval, pe fața sudică a versantului către lacul Valea Rea.
2. Refugiul Berevoiescu. Munții Făgăraș - 2262 m
Al doilea pe scara altitudinii, refugiul Berevoiescu este situat tot în munții Făgăraș, la altitudinea de 2262 m, la aproximativ 80 de metri de vechiul refugiu situat în zona de creastă, către nord (la intersecția dintre muchia Scoarța și creasta principală).
Construit în formă de semisferă, acesta este un refugiu relativ nou (montat în anul 2011) și poate adăposti un număr de 8-10 persoane în condiții de bivuac.
Deși este situat într-o zonă mai puțin umblată, perspectiva care ți-o oferă locul unde este amplasat este una de neuitat. La nord se întinde Țara Făgărașului, la sud-est se desfășoară întreaga creastă a munților Piatra Craiului, iar la vest toate crestele munților Făgăraș, până la vârful Moldoveanu.
3. Refugiul Cârja. Munții Parâng - 2231 m
Acest refugiu este situat în Munții Parâng, la altitudinea de 2231 m, pe traseul dintre stațiunea Parâng și vârful Parângul Mare, la baza vârfului Cârja.
Construit inițial în anul 1889 și apoi refăcut în perioada interbelică și mai nou, între anii 2004-2007, refugiul reprezintă mai degrabă un adăpost cu pereți din piatră și acoperiș din lemn, ce poate adăposti la nevoie 16-18 oameni cu mențiunea că în interior nu există priciuri.
Refugiul este inutilizabil iarna din cauza cantității foarte mari de zăpadă care se adună în jurul acestuia, făcând accesul foarte greu realizabil.
La momentul de față există un proiect de modernizare a acestui refugiu derulat de către reprezentanții Serviciului Public Salvamont Petroșani.
4. Refugiul din Șaua Grind. Munții Piatra Craiului - 2215 m
Pe locul patru în acest top este refugiul aflat la altitudinea de 2215 m în munții Piatra Craiului, în imediata apropiere a vârfului La Om, cel mai înalt vârf din masivul respectiv.
Refugiul a fost construit în anul 2003, are forma de dom și poate adăposti 6-8 persoane în condiții de bivuac.
Considerat ca un punct de delimitare între partea nordică și partea sudică a crestei Pietrei Craiului, refugiul este deseori ales ca adăpost de iubitorii de munte care își propun parcurgerea integrală a crestei pe durata a două zile.
O problemă des întâlnită pe acest munte, lipsa apei, este valabilă și pentru acest adăpost. La fel ca și în cazul refugiului Viștea Mare, ar fi indicat ca cei care iau în calcul petrecerea nopții pe creastă, în perioada aglomerată a anului, să aibă și varianta de rezervă – cortul.
5. Refugiul Podu Giurgiului. Munții Făgăraș - 2200 m
Locul 5 este ocupat sau mai bine zis a fost ocupat, tot de un refugiu din Munții Făgăraș, respectiv cel situat în apropiere de lacul Podul Giurgiului, în imediata apropiere a traseului de creastă, la altitudinea de 2200 m.
Ridicat în anul 2011, la momentul de față refugiul este distrus complet, fără a putea fi utilizat în vreun fel.