Uncategorized

Cum să întreții produsele din lână merinos

Urcus spre Aconcagua

Comparativ cu celelalte materiale, lâna merinos necesită o atenție sporită în ceea ce privește întreținerea, deoarece, fiind o fibră naturală și chiar vie aș putea spune, există pericolul ca aceasta să își piardă din proprietăți sau să se deformeze.

Spălarea

Trebuie cunoscut faptul că hainele din lână merinos nu trebuie spălate la fel de des ca celelalte obiecte de îmbrăcăminte. Lâna dezvolta foarte greu mirosuri neplăcute, așa ca nu este necesar și nici măcar indicat ca acestea sa fie spalate în exces.

Spălarea de mâna sau automat?

Hainele din lână merinos pot fi spălate la mașina automată, la un program dedicat pentru haine din lână și cu un detergent dedicat, la o temperatură joasă (30 grade), pentru că altfel există pericolul ca materialul să se împâslească, adică ”să intre la apă” cum s-ar spune și să devină rigid.

În cazul spălării de mână a acestor produse folosiți detergent dedicat pentru lână și apă mai degrabă rece decât caldă. Nu spălați și apoi clătiți produsul în ape de temperaturi diferite, acesta fiind un alt motiv pentru care se împâslesc hainele din lână. 

În cazul în care murdărirea este foarte intensă, indicat ar fi ca hainele să fie lăsate o perioadă la înmuiat în apă călduță (30 grade) și detergent înainte de a fi spălate.

Stoarcerea

Programul dedicat pentru lână știe ce are de făcut, așa că nu este indicat ca după ce scoateți hainele din mașina de spălat să le stoarceți suplimentar.

În situația în care spălați de mână astfel de produse nu le stoarceți prin răsucire deoarece fibra de lână este foarte elastică și supusă unei forțe nepotrivite se va lungi, iar astfel produsul respectiv se va deforma.

Uscarea

Deoarece lâna este o fibră naturală, se recomandă uscarea pe o suprafața orizontală pentru a preîntâmpina deformarea produselor.

Grijă mare la sursa de căldură utilizată pentru uscarea produselor din lână merinos. Nu le uscați niciodată în apropierea unei surse deschise de căldură cum ar fi caloriferul, soba sau la prea aproape de foc.

Uscarea se poate realiza și la uscătorul automat la programul dedicat. Aveți grijă să curățați bine de scame uscătorul înainte, mai ales dacă anterior ați uscat produse din bumbac. Lâna are magnet pentru scame, iar îndepărtarea acestora necesită timp.  

ATENȚIE! Nu uscați produsele din lână merinos prin metoda ”elicopter” (prinzi de un capăt și o învârți prin aer până se usucă) sau ”prosop” (bagi produsul într-un prosop pe care apoi îl răsucești până umezeala este preluată de prosop) deoarece există foarte mari șanse să se deformeze.

Depozitarea

Spații aerisite și departe de umezeală ca la orice altfel de obiect de îmbrăcăminte și, FOARTE IMPORTANT, luați măsuri de prevenire a moliilor. Aceste măsuri pot consta în depozitarea produselor din lână merinos în pungi închise ermetic, ori în folosirea de produse specifice cum ar fi spray-urile, pastilele sau odorizantele. 

Împâslirea

Atenție la alegerea programului mașinii de spălat și la posibilitatea de a spăla, din greșeală, produsele din lână merinos împreună cu cele din bumbac la un program nepotrivit pentru lână. 

Acestea sunt principalele cauze care duc la împâslirea lânii.

Dacă totuși ți s-a întâmplat, poți încerca una dintre metodele de aici . Toate funcționează.

O altă soluție în caz de împâslire ar fi lăsarea produsului împâslit la înmuiat în apa (cu detergent, balsam de păr, oțet, etc.) apoi stoarcerea, întinderea lui pe porțiuni  și călcarea la temperatura scăzută (wool). 

În cazul în care împâslirea nu este chiar gravă, uneori ajută să-i oferim un răgaz de 30 minute în uscatorul de rufe la programul de lână. Nu va fi uscat, dar fibrele se vor detensiona și își vor reveni. Chiar și cele neîmpâslite se pot bucura de un ciclu scurt de uscare și vor deveni mai pufoase și mai elastice.

Scămoșarea

Hainele din lână merinos 100%, ca urmare a purtării, se vor scămoșa. 

În funcție de tipul de lână, grosime sau modul de tricotare, unele se scămoșează mai mult, altele mai puțin. 

Faptul ca se scămoșează nu le face să-și piardă din proprietăți, ci are impact doar asupra aspectului estetic al produsului.

Pentru a le reda aspectul de nou, poate fi folosit un aparat de curățat scame în genul Philips GC026/00. Foarte important atunci când utilizați un astfel de aparat este să așezați obiectul vestimentar pe o suprafață plană astfel încât să preveniți ciupirea materialului.

Lanolizarea

Este bine cunoscut că lâna merinos are o grămadă de proprietăți din care rezultă beneficiile pentru cei care aleg să o poarte, cum ar fi combaterea mirosurilor neplăcute, elasticitatea sau menținerea unei temperaturi corporale constante. 

Unul dintre motivele pentru care lâna are aceste proprietăți este faptul că aceasta conține lanolină.

Astfel, pentru a prelungi durata de timp în care respectivele proprietăți sunt la cote maxime, este indicat ca periodic, să îmbunătățiți nivelul de lanolină al produselor. Cum puteți face asta găsiți aici (link articol lanolinizare care trebuie scris).

Un gând despre “Cum să întreții produsele din lână merinos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.