Vrem să ne bucurăm și iarna de mersul pe munte, doar că nu toți suntem pregătiți tehnic pentru ascensiuni de iarnă sau riscul de avalanșă este crescut, și atunci ne îndreptăm atenția spre munții mai puțin înalți pe care îi putem descoperi în siguranță, dar care să ne aline dorul de peisajul montan și să ne ofere doza de mișcare în natură de care avem nevoie.
Măgura Codlei este un astfel de loc și, deși îi spune măgură (~ formă de relief submontană, aproape conică, ce se ridică deasupra zonei înconjurătoare, de regulă împădurită), profilul are toate caracteristicile reliefului montan: urcușuri abrupte, stâncării, poteci de toate dificultățile, schimbări bruște de vreme și inversiune termică, etaje de vegetație.
Măgura Codlei face parte din Munții Perșani (Subcarpații de Curbură), iar sus vei păși pe vârful lor cel mai înalt, 1292m. Diversele trasee cu pornire din Codlea vor însuma însă minim zece kilometri cu minim 600m diferență de nivel pozitivă, mai toate debutând cu un urcuș mediu, urmate de o zonă plată de curbă de nivel pe drumuri forestiere, ca mai apoi să înceapă suișul spre vârf ce va fi susținut indiferent dacă alegeți opțiunea cu serpentine (triunghi roșu) sau cea directă (triunghi galben).
Cu puțină atenție nu vei rata grota de sub vârf, ruinele Cetății Negre, lapiezurile, arborii ocrotiți sau punctele de belvedere care, tocmai pentru că nu sunt multe, oferă unghiuri interesante spre Depresiunea Brașovului și spre munții din jur: Ciucaș, Piatra Mare, Postăvaru, Bucegi, Piatra Craiului, Poiana Mărului, Țaga, Făgăraș, Iezer.
Contrar aspectului împădurit, vei fi surprins să descoperi în partea superioară o mini creastă (marcajul punct roșu – ) orientată sud-nord de la Cetatea Neagră la Ștrandul Codlea. Parcurgerea ei este destul de interactivă, cu pasaje stâncoase, ce în fiecare anotimp arată altfel: primăvara vei găsi covoare de ghiocei în zona vârfului, vara anumite porțiuni se transformă într-o junglă de ierburi înalte și arbuști, toamna potecile se acoperă cu frunzele din abundență ale foioaselor, iarna oferă priveliști generoase de pe câte-un promontoriu stâncos sau din cele câteva poienițe.
Chiar dacă riscul de avalanșă este minim, dar nu total exclus în cazul ninsorilor abundente urmate de încălzire bruscă (există și avalanșe în pădure), alte riscuri precum accidentarea prin alunecare sunt firești ca în orice alt munte și este indicat să aveți echipament corespunzător de drumeție.
Pentru anotimpul rece sunt potrivite sistemele antiderapante (colțarii ușori de drumeție / gheruțe), potecile devenind uneori destul de alunecoase, mai ales cele umblate, cum ar fi poteca în serpentine marcată cu triunghi roșu ()
Trasee Măgura Codlei
Codlea - Poiana Mărul Dulce - Vârful Măgura Codlei
- Marcaj: Triunghi roșu(
)
- Distanță: ~ 6km
- Diferență de nivel: ~ 700m+
- Dificultate: Mică spre medie
- Timp estimat: 2.5h-3h
Zona de picnic Maial - Vârful Măgura Codlei
- Marcaj: Triunghi galben (
)
- Distanță: ~ 4km
- Diferență de nivel: ~650m+
- Dificultate: Medie (urcare continuă, susținută)
- Timp estimat: 3h
Codlea - Poiana Mărul Dulce - Poiana lui Sulică - Cetatea Neagră
- Marcaj: Triunghi albastru (
)
- Distanță: ~ 4.5km
- Diferență de nivel: ~ 350m
- Dificultate: Mică
- Legături: Spre vârf se urmează traseul de creastă punct roșu(
)
- Timp estimat: 2h
Traseul de creastă
Codlea - Poiana Mărul Dulce - Vârful Măgura Codlei
Acesta începe în zona Cetății Negre la intersecția cu triunghi albastru, urmează linia crestei adesea printre stâncării și tufărișuri (vara poate fi o adevărată provocare), dar și ocolind pe curbe de nivel pe versantul vestic, ajunge în zona vârfului și va continua spre nord traversând câteva poienițe, ca mai apoi să coboare accidentat spre Ștrandul Codlea.
- Marcaj: Punct roșu (
)
- Distanță: ~ 5km
- Diferență de nivel: ~600m+ dinspre Nord, ~400m+ dinspre Sud
- Dificultate: Medie (teren accidentat, stânci, potecă îngustă)
- Legături: Triunghi albastru (
) până la Cetatea Neagră, punct galben (
) de la Ștrandul Codlea spre zona de picnic Maial, cruce albastră (
) spre versantul vestic (Poiana lui Rușeț)
- Timp estimat: 3-4h

Echipament
Ce-am purtat
- bocanci de trei sezoane / încălțări de drumeție cu talpă profilată;
- pantaloni subțiri de drumeție;
- parazăpezi scurte;
- bluză de corp Dara din lână merinos;
- jachetă subțire sau windstopper;
- bandană sau eșarfă circulară.
Rucsacul
- rucsac de 20-25l, suficient pentru ture de o zi;
- suprapantaloni subțiri;
- mănuși;
- trusă medicală, folie de supraviețuire, frontală;
- termos cu ceai, mâncare;
- pufoaică subțire pentru pauze, împachetabilă în propriul buzunar pentru a ocupa un volum mic;
Recomandat
- colțari ușori de drumeție;
- bețe de trekking.