Trasee

Cozia – un munte surprinzător între anotimpuri

Cu înălțimi ce nu trec de 1668m (Vârful Ciuha Mare), Masivul Cozia are Oltul la picioare. Cu toate că este accesibil „de la șosea”, traseele care ajung pe platou nu sunt deloc ușoare, iar un ochi atent la detalii va descoperi o vegetație felurită, farmecul pădurilor dacice de fag, stejar sau carpen, chilii în stâncă, arcade de piatră, vipere cu corn, cascade și multe altele ce se pot completa minunat cu un apus spectacol în fața cabanei Cozia. Și cu toate că se poate ajunge și cu mașina până sus la cabană, de frumusețea acestui munte vă puteți bucura pe deplin doar parcurgând pe jos traseele turistice.

Punctul de intrare în traseu: Mănăstirea Turnu

Plimbarea noastră a picat la granița dintre anotimpuri, cu primăvară la poale și iarnă spre vârf. Am parcat mașina lângă Mănăstirea Turnu, unde ajungând de dimineață, am găsit locuri libere.

Venind dinspre Râmnicu-Vâlcea am tot privit spre munte și am distins de departe stâncăriile ce-i identifică unic partea superioară, Colții Foarfecii și Piatra Bulzului, alături de releul ce se află montat chiar pe vârf. Ca să ajungem la mănăstire am făcut dreapta de pe E81 peste baraj și am urmat drumul îngust săpat în stâncă. Cum cobori, briza Oltului și aerul curat te învăluie răcoros și îți dorești să te pui cât mai repede în mișcare.

Circuitul propus (19km cu 1500m+): bandă roșie pe Muchia Scorțaru (banda-rosie) – Refugiul Turneanu – Cabana Cozia – Refugiul Turneanu – triunghi roșu (triunghi-rosu) – Muchia Turneanu – Mănăstirea Turnu.

Având în vedere că în acest masiv nici coborârile și nici urcările nu sunt ușoare, rezervați-vă o zi întreagă pentru traseu, iar dacă ajungeți destul de devreme la cabană, puteți face o buclă de 1-2h pe banda roșie (banda-rosie) + punct roșu (punct-rosu) până la Poarta de Piatră, o arcadă naturală.

Harta

Trasee de drumeție în Masivul Cozia

La urcare: marcaj bandă roșie pe Muchia Scorțaru, 8km, 4h, ~1500m+

Am pornit pe forestierul nisipos săpat recent în coasta pădurii ce mai apoi face dreapta și care, cu mici dar susținute urcări, ne încălzește rapid. Până la Troiță nici nu simțim cum trece timpul. Marcajul bandă (banda-albastru) albastră duce la Mănăstirea Stânișoara, o variantă destul de frecventată de către credincioșii ortodocși.

Banda roșie (banda-rosie) va coti brusc stânga pe o panta abruptă și chiar dacă intersecția e marcată cu un indicator (cam ruginit), șansele să o ratezi sunt mari fiindcă drumul lat și priveliștea ce se deschide spre vârf în partea dreapta te pot distrage.

Vârful văzut de pe Muchia Scorțaru

Dar o dată intrat pe această potecă, vei observa cum muntele își schimbă chipul. Fagii uriași sunt înlocuiți treptat de arbori feluriți, contorsionați după cum au bătut vânturile, stânci se ițesc de peste tot cu un aer bătrânesc de Măcin, iar de vei merge prin mai-iunie parfumul teilor e un răsfăț neașteptat.

Cărarea șerpuiește pitoresc, încep să se arate pinii, iar locurile de belvedere cu Defileul Oltului tot mai jos și stâncile sălbatice ale munților de peste Olt – Căpățânii – sunt momente care cer popas și fotografii nenumărate. Zgomotul DN-ului e înlocuit de șuierul vântului, fâlfâitul vreunui corb sau foșnetul frunzelor arămii de gârniță ce nu s-au scuturat astă-toamnă.

Poteca se unește apoi cu triunghiul roșu (triunghi-rosu) de pe Muchia Turneanu și vor urma câteva poieni din care crește vizibilitatea spre dreapta, spre partea superioară a Muntelui Cozia. Pe stânga însă, marginea pădurii e străjuită de o linie de mesteceni care pot arăta spectaculos iarna încărcați de chiciură, iar mai apoi traversăm covorașe de brândușe printre peticele încăpățânate de zăpadă. Vântul se face simțit, iar căldura primăverii de la poale devine treptat o amintire plăcută în timp ce ne punem gecile.

Iarna sus, primavara jos

Spre vârf, iarna începe să domine în ciuda soarelui ce scaldă în lumină intensă Oltenia tot mai plată, Oltul dispărând în pâclă după câteva șerpuiri de strălucire verzuie. Chiciura de pe molizi și pini are însă farmecul ei, iar traversarea câtorva zone cu zăpadă ne „frig” obrajii cu aer de ghețar. Verdele crud al fagilor e la câteva ore distanță și totuși, pare atât de îndepărtat, la fel cum pășunea amorțită nu cunoaște încă animația florilor și a gâzelor ce nu cunosc, deocamdată, înălțimile.

În apropierea cabanei se mai animă poteca cu turiștii ce fac dute-vino în căutarea altor priveliști, iar zona releului și a vârfului e ca mai întotdeauna, neatrăgătoare, cel puțin pentru mine. Pe lângă gardul ce împrejmuie util, dar inestetic obiectivul strategic, pe pantă zăpada e solzoasă de la crustele topirilor sucesive întrerupte de nopțile prea reci, astfel că pericolul alunecării nu e de ignorat.

Popasul la cabană coincide cu pauza de masă, dar amintirea unui apus spectaculos revine în minte de parcă nu ar fi trecut șapte-opt ani și merită promisiunea unui  rămas peste noapte.

Apus la Cabana Cozia

La coborâre: marcaj triunghi roșu pe Muchia Turneanu, 6.5km, 3.5h, ~1400m-

Prima parte a traseului de întoarcere este comună, dar unghiul diferă astfel că nu ne plângem că s-ar repeta peisajul. În plus, învârtindu-ne pe lângă cabană ne-am delectat cu deschiderea spre mărețul Făgăraș unde iarna e departe de a fi dusă. De data aceasta fiecare o sută de metri coborâtă vine la pachet cu un grad de căldură în plus și ne bucurăm că ne întoarcem la primăvară și la acel frumos aprilie lăsat la poalele muntelui.

Trecem din nou pe lângă Refugiul Turneanu și ne despărțim de traseul bandă roșie continuând pe Muchia Turneanu. Din nou mă fascinează formele strâmbe ale arborilor ieșite parcă din mâinile unui Strâmbă-Lemne și chiar aceasta e senzația, unui tărâm de poveste.

Basmul se termină brusc când panta se accentuează, iar marcajul turistic merge în serpentine prea strânse sau deloc. Terenul e încă umed și alunecos, iar frunzele uscate ascund obstacolele. Pentru locuri ca acestea s-au inventat bețele de trekking, mai ales dacă știi să le folosești, nu doar să le „plimbi”. Ne apropiem simțitor de Valea Oltului și nu doar din punct de vedere al peisajului, ne e deja cald, iar traficul își face loc în fundalul sonor. Facem un mic popas la masa de piatră, ca mai apoi să traversăm în liniște curtea Mănăstirii Turnu și să revenim la mașini.

Privind înapoi, mi-e deja dor de verdele crud al frunzelor de fag, de brândușele ce îmbodobesc efemer poienile alpine, de liniștea potecilor și, mai ales, de imperiul tăcut al iernii de-acolo de sus unde toată această agitație nu există, iar muntele, aparent „la șosea”, e atât de diferit de cum se vede de departe. Și spui cuiva că tocmai ai fost acolo sus, dar de înțeles cât de plină ți-e inima doar tu știi…

Echipament

Pentru că traseele sunt adesea alunecoase când plouă și nisipoase când e zvântat, iar mulți turiști pornind de la Mănăstirea Turnu sau de la Mănăstirea Stânișoara se încumetă până sus la Cabana Cozia fără să se aștepte la trei-patru ore de traseu cu diverse provocări, încălțămintea adecvată pentru munte, bețele de trekking și apa suficientă sunt obligatorii.

Bețele pot fi desigur înlocuite cu unele de lemn din pădure, însă, în practică, oamenii apelează la ele prea târziu, când deplasarea pare mai degrabă un supliciu decât o plăcere, iar genunchii sunt pe punctul de a ceda.

Spre Cabana Cozia

Ce echipament am folosit

  • bocanci de trei sezoane / încălțări de drumeție cu talpă profilată;
  • bețe de trekking;
  • pantaloni subțiri de drumeție;
  • tricou Lespezi din lână merinos;
  • jachetă subțire sau windstopper;
  • bandană;
  • mai mult de un litru de apă.

Rucsacul

  • rucsac de 20-25l, suficient pentru ture de o zi;
  • mănuși subțiri, fes;
  • trusă medicală, folie de supraviețuire, frontală;
  • apă, mâncare;
  • pufoaică subțire pentru pauze, împachetabilă în propriul buzunar pentru a ocupa un volum mic;

Recomandat

  • suficientă apă (primăvara și toamna pot fi zile caniculare în acest masiv);
  • hartă / aplicație pe telefon pentru trasee montane;
  • încă un strat superior (polar / bluză) dacă vă știți friguroși;
  • colțari ușori (snowline) dacă se mai zăresc petice de zăpadă.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.