Cabane, Ture

Cum să ajungi la Cabana Piatra Mare

Cabana Piatra Mare

Anul acesta am redescoperit Cabana Piatra MareCabana este una dintre puținele construite de la zero în ultimii 30 de ani și, deși e mică (are o capacitate de doar 18 locuri), îți lasă încă de la prima vedere senzația unui adăpost primitor și cald.

Amplasată la 1635 m altitudine, în Poiana Șura de Piatră, la o oră de mers până pe Vârful Piatra Mare, cabana oferă o priveliște remarcabilă asupra orașului Brașov cât și asupra întregii Țări a Bârsei, a Munților Postăvaru, Ciucaș sau Neamțului.

Trasee Cabana Piatra Mare

Fiind situată în zona centrală a masivului Piatra Mare la cabană poți ajunge din mai multe direcții.

Cele mai circulate și accesibile trasee sunt cele de pe partea vestică a masivului, respectiv cele ce pornesc din valea Timișului:

Timp estimat: 2h 30min.
Dâmbul Morii (690 m) - Canionul 7 Scări (1050 m) - Cabana Piatra Mare (1635 m)

Traseul (banda-galbenebandă galbenă) pornește din zona Dâmbul Morii situată în apropiere de DN1, la circa 3km de intrarea în Brașov dinspre Predeal și este unul dintre cele mai bătute trasee către cabană, ca urmare a faptului că trece prin Canionul 7 Scări

După ce se trece de bariera amplasată la începutul drumului forestier (45°35’23.2″N 25°38’14.6″E), se continuă pe acesta până în apropiere de canion.

Traversarea canionului se face contra cost, zona fiind administrată de către RPLP Săcele, dar există și posibilitatea ocolirii acestuia.

De la ieșirea din canion urmează un urcuș susținut prin pădure până în poiana unde se află situată cabana.

După ce canionul a fost reamenajat, zona a devenit foarte populară, așadar, cel puțin în weekend este destul de aglomerată, motiv pentru care trebuie luat în calcul cel puțin 30 de minute în plus la durata traseului către cabană.

Timp estimat 2h 45min.
Dâmbul Morii (690 m) - Cabana Piatra Mare (1635 m).

Denumit și Drumul Familial acest traseu (banda-rosiebandă roșie) este practicabil pentru oricine se încumetă să ajungă la cabană. Deși este mai lung decât cel care trece prin canion, poteca șerpuiește printre copaci atât de bine încât rar găsești zone abrupte, iar locurile de popas sunt destul de dese, pentru orice ritm de mers.

Traseul pornește din același punct cu cel care trece prin canion (45°35’23.2″N 25°38’14.6″E) și se desparte de acesta la aproximativ 300 de metri după ce intri pe drumul forestier, în locul unde o săgeată indicatoare te îndeamnă să traversezi pârâul către stânga și să urmezi marcajul bandă roșie.

Timp estimat 5h - 5h30min.
Timișu de Sus (800 m) – Cabana Tamina (1100 m) – Vf. Piatra Mare (1844 m) - Cabana Piatra Mare (1635 m).

Traseul ( banda-albastrubanda albastră + cruce-rosiecruce roșie + banda-rosiebandă roșie) pornește din DN1, la aproximativ 1,2 km în amonte de halta Timișu de Sus (45°32’20.3″N 25°35’18.7″E) și trece pe lângă Canionul Tamina, o zonă asemănătoare cu Canionul 7 Scări, dar diferită atât în ceea ce privește panorama inedită asupra văii Timișului și a masivului Postăvaru, cât și în ceea ce privește amenajarea canionului care lasă de dorit, după care continuă prin pădure până la capătul drumului forestier unde se află amplasată Cabana Tamina, o cabana privată care este de obicei închisă.

De acolo urcușul devine mai abrupt până la ieșirea în golul alpin unde în dreptul stânii de sub Coada Pietrei Mari marcajul se schimbă din banda-albastrubandă albastră în cruce-rosiecruce roșie. 

De la stână deja se poate observa Vârful Piatra Mare, de unde, dacă atmosfera este clară, poți vedea Munţii Bucegi, Postăvaru, Baiului, Neamţului, Ciucaş, Piatra Craiului şi chiar şi Făgăraş.

De pe vârf, poteca continuă pe marcajul banda-rosiebandă roșie care te duce la Cabana Piatra Mare, cam în jumătate de oră dacă ai pasul lung.

Harti Cabana Piatra Mare

La Cabană se mai poate ajunge și dinspre Valea Gârciniului pe versantul estic al muntelui – traseu triunghi galben ce pornește de la confluența dintre cele două ramuri ale râului Gârcini (45°34’05.0″N 25°42’01.3″E) și are un timp estimat de 2h45min. 

În prima parte traseul urmează drumul forestier care face legătura dintre Săcele și Azuga, iar după aproximativ 3 km cotește la dreapta prin pădure. Deși prima parte a traseului este una de dificultate ușoară, urcușul prin pădure și apoi prin golul alpin este destul de abrupt, din acest motiv fiind un traseu nerecomandat iarna.

De acolo urcușul devine mai abrupt până la ieșirea în golul alpin unde în dreptul stânii de sub Coada Pietrei Mari marcajul se schimbă din bandă albastră în cruce roșie. 

De la stână deja se poate observa Vârful Piatra Mare, de unde, dacă atmosfera este clară, poți vedea Munţii Bucegi, Postăvaru, Baiului, Neamţului, Ciucaş, Piatra Craiului şi chiar şi Făgăraş.

De pe vârf, poteca continuă pe marcajul bandă roșie care te duce la Cabana Piatra Mare cam în jumătate de oră dacă ai pasul lung.

Related Posts

Un gând despre “Cum să ajungi la Cabana Piatra Mare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.